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martes, 10 de diciembre de 2013

DOMAINE DE L`ECU GRANITE 2011. Muscadet. Muscadet Sevre et Maine. Loira. Francia.

Volvemos a Francia para probar un blanco de agricultura biodinámica, elaborado por la bodega Domaine de L`Ecu. Habíamos probado, ya hace tiempo, su "Expression de granite 2008".
De color dorado muy pálido, en nariz sorprende (aunque su nombre ya da pistas) su rotunda mineralidad. Se trata de algo difícil de definir o explicar, pero las notas como de polvo son más que evidentes (algunos hablan de que es el olor que desprenden dos piedras al chocarlas, o al partir una).
En boca muestra mucha calidad. Es muy agradable y sabroso, y se bebe con facilidad y placer. Sus 12 grados de alcohol ayudan. Encontramos  una acidez que combina a la perfección con la untuosidad que le aportan las lías. También hay notas salinas y de ligero amargor.
Por vía retronasal aparecen los recuerdos herbáceos y frutales que quedaron eclipsados en nariz por su potencia mineral. Deja un recuerdo fresco, tenue, delicioso. 
Nos costó 13, 90 € en La Tintorería, Madrid.
¡Salud!

ENGLISH VERSION
We return to France, to western Loira valley. There the main grape is muscadet, melon de Bourgogne. Sevre and Maine are the names of two rivers which flow into Loira, near Nantes. The Atlantic`s influence is notable, generating  an oceanic climate,  mild and rainy.
Today we taste a white of biodynamic agriculture, elaborated by Domaine de L`Ecu winery. We had tasted its “Expression de granite 2008”.
Very pale gold colour with green highlights. At the nose, it surprises (though its name already give us clue) for its great minerality. Is this a concept difficult to define or explain, but the notes as dust, are very evident (some people describe the smell as two stones crashing or being cut). Later on we can find other notes such as white fruit, fennel...
At the initial taste, the quality is evident. You can drink it with ease and pleasure. Its 12% alcohol helps for that. We find acidity well blended with creaminess aported by lees. There`s salty notes and light bitterness as well. It leaves fruity and herbal aromas at your mouth, which were eclipsed at the nose by its mineral potential. It leaves a fresh, soft, memorie overall.
It costs  13,90€ in La Tintorería, Madrid.
Cheers!
Thanks, Michael, and sorry about the boring class, dear colleagues.

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